Mød en præsident - DN inviterer

16. august 2024

Mød præsidenten på Hjarbæk Havn.

Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding spillede en central rolle under de grønne trepartsforhandlinger. Forhandlinger som forventes at få meget stor betydning for vandmiljøet i Danmark.

Onsdag den 21. august kommer Maria Reumert Gjerding til Hjarbæk Havn for at søsætte kampagnen ”30 fjorde på 30 dage”. Kampagnen skal sikre fokus på, at der nu også reelt gøres noget for at skaffe livet tilbage til de danske fjorde.

Hjarbæk Fjord er ikke valgt tilfældigt som startpunkt. Fjorden ligger dybt inde i landet omgivet af landbrug på alle sider. Fjorden gisper hver sommer efter vejret. Fire åer sørger for at vandet i fjorden udskiftes 8 gange om året. Var der rent vand i åerne, ville vandet i Hjarbæk Fjord også være rent.

Åerne bringer imidlertid ikke bare vand til fjorden, men også en jævn strøm af næringsstoffer fra hele oplandet. Næringsstofferne er for størstedelens vedkommende overskud fra gødskning af markerne.

Det er det overskud, resultatet af den grønne trepart gerne skal fjerne i de kommende år. Man kan mene det er for lidt, for sent, for dyrt og meget andet, men med trepartens forhandlingsresultat er der i al fald skabt et værktøj til omsider at gøre noget.

Det vil Maria Reumert Gjerding fortælle os en hel masse mere om på Havnen i Hjarbæk. Her er altså en god mulighed for blive klogere på problemerne og måske få svar på nogle af de mange spørgsmål.

Fra Hjarbæk Havn sender vi en stafet afsted via Virksund til Skive, og derfra videre rundt til de mindst 30 andre danske fjorde, som også ligger og gisper efter vejret.

Kom til Hjarbæk Havn den 21. august kl. 12 og vær med til at sende stafetten afsted. Alle er velkomne.

Jens Frydendal, DN

© 2024 Viborg Lystfiskerforening
Log ind som administrator